Tekućine za rezanje

- Feb 15, 2019-


Tekućine za rezanje


Tekućine za rezanje koje se koriste u obradi titanovih legura zahtijevaju posebnu pažnju jer ioni klora pod određenim uvjetima uzrokuju pucanje korozije uslijed naprezanja u laboratorijskim ispitivanjima tih legura za mehanička svojstva. Kao posljedica toga, klor se u jednom trenutku smatrao sumnjivim elementom bez obzira na koncentraciju i specifične uvjete korištene u proizvodnim operacijama, kao što je strojna obrada.


Kod određivanja reznih tekućina za obradu titana, neke tvrtke praktički nemaju nikakvih ograničenja osim postupaka kontroliranog pranja na dijelovima nakon strojne obrade. I drugi proizvođači rade isto, osim što na dijelovima koji su izloženi višim temperaturama u postupcima zavarivanja ili u uporabi ne koriste tekućine za rezanje koje sadrže klor. Isto tako, kada su sklopovi strojno obrađeni, primjenjuju se ista ograničenja zbog poteškoća u obavljanju dobrog čišćenja nakon strojne obrade. Ipak, druge organizacije u zrakoplovnoj proizvodnji ne dozvoljavaju nikakav aktivni klor u bilo kojoj tekućini za rezanje koja se koristi za obradu legura titana.


Proveden je program za definiranje utjecaja eksperimentalnih kloriranih i sulfuriranih reznih tekućina na mehanička svojstva legure Ti-6AL-4V (žaren, 34 Rc). Mehaničke procjene imovine uključivale su:

Ue Visokomotorni zamor na sobnoj i povišenoj temperaturi

At širenje zamorne pukotine na dvije cikličke frekvencije

Ness Žilavost loma

. Izlaganja otpornosti na koroziju / površinsku krhkost

U okviru programa i unutar raspona ispitivanih varijabli, rezultati su općenito pokazali da nije došlo do degradacije mehaničkih svojstava u odnosu na one dobivene iz neutralnih tekućina za rezanje. Slični rezultati dobiveni su korištenjem kloriranih i sulfuriranih tekućina u strojnoj obradi, ili uz prisutnost tih tekućina za rezanje kao okruženje tijekom ispitivanja. Korištenje tekućina za rezanje koje sadrže klor (ili halogen) općenito nije preporučljiva praksa, unatoč gore navedenim rezultatima koji se odnose samo na jednu titanovu leguru.


Dostupne su izvrsne tekućine za rezanje koje ne sadrže halogene spojeve. Zapravo, iz opsežnih podataka testova koje je prikupio Laboratorij za materijale zrakoplovstva, može se zaključiti da tekućine za rezanje koje sadrže klor ne pružaju uvijek bolji vijek trajanja alata. Za određene legure i postupke poželjna je suha obrada. Tekućine koje sadrže teški klor obično se odlikuju operacijama poput bušenja, točenja i provlačenja.Par:Alati za rezanje Sljedeći:ne