Alati za rezanje

- Jan 30, 2019-


Alati za rezanje


Velika poboljšanja u brzini obrade izradaka obično su rezultat razvoja i primjene novih materijala alata. U posljednjih nekoliko godina, došlo je do značajnog napretka u razvoju alata za rezanje, uključujući presvučene karbide, keramiku, kermete, kubični borov nitrid i polikristalni dijamant. Oni su pronašli korisne primjene u obradi lijevanog željeza, čelika, aluminijskih legura visoke temperature i aluminija.


Nažalost, nijedan od ovih ili drugih novih materijala nije poboljšao brzinu uklanjanja titanovih legura. U istraživanjima koja su provedena još 1950. godine, alati za rezanje ravnog volfram-karbida (WC), tipično C-2 stupnjeva, najbolje su se izvodili u operacijama kao što su tokarenje i glodanje lica, dok su visokobrzinski čelici s visokim kobaltom bili najučinkovitiji u bušenju , narezivanje i završavanje glodanja.


Danas je situacija ista. C-2 karbidi se u velikoj mjeri koriste u proizvodnji motora i konstrukcija zrakoplova za operacije struganja i glodanja. U posljednjih nekoliko godina, u Sjedinjenim Američkim Državama, kao iu Europi, čvrste C-2 završne glave i krajnji mlinovi s zamjenjivim C-2 karbidima nalaze primjenu, osobito u zrakoplovnim postrojenjima. Danas se M7 i, češće, vrlo brzi čelici M42 i M33 preporučuju za završno glodanje, bušenje i točenje legura titana.