Obrada titana: Uvod

- Jan 28, 2019-


Obrada titana: Uvod


Titan se može ekonomično obrađivati na rutinskoj proizvodnoj osnovi ako su postavljeni postupci u trgovini kako bi se omogućile fizičke karakteristike koje su zajedničke metalu. Čimbenici koji se moraju uzeti u obzir nisu složeni, ali su od vitalnog značaja za uspješno rukovanje titanom.


Najvažnije je da različiti tipovi titana, tj. Komercijalno čistog titana i različitih titanovih legura, neće svi imati identične značajke obrade, više od svih čelika, ili sve vrste aluminija imaju identične karakteristike. Poput nehrđajućeg čelika, niska toplinska vodljivost titana sprječava rasipanje topline unutar samog radnog mjesta, što zahtijeva pravilnu primjenu rashladnih sredstava.


Općenito, dobar vijek trajanja alata i kvaliteta rada mogu se osigurati rigidnim podešavanjem stroja, uporabom dobrog sredstva za hlađenje, oštrim i pravilnim alatom, sporijim brzinama i većim količinama hrane. Korištenje oštrih alata je od vitalne važnosti, jer će tupi alati naglasiti nagomilavanje topline, uzrokovati nepotrebno nagrizanje i hvatanje, što dovodi do preranog kvara alata.

Mogućnost obrade komercijalno čistih vrsta ili titana je uspoređena od strane veteranskih prodavača s onima od nehrđajućeg čelika 18-8, pri čemu su stupnjevi legura nešto teži za strojnu obradu.