Netradicionalna strojna obrada

- Feb 15, 2019-


Netradicionalna strojna obrada


Dizajn dijelova od legure titana često zahtijeva upotrebu takozvanih netradicionalnih metoda obrade. Među tim elektrokemijskim obradama (ECM), kemijsko glodanje (CHM) i laserska svjetiljka (LBT) su vjerojatno najčešće korišteni. Međutim, tehnički podaci o postupcima i tehnikama su općenito vlasnički.

Očekuje se da će se kemijske i elektrokemijske metode uklanjanja metala sve češće koristiti u godinama koje dolaze, zbog njihovih brojnih povoljnih značajki. Posebno su korisni za brzo uklanjanje metala s površine oblikovanih ili složenih dijelova, od tankih dijelova i od velikih područja do plitkih dubina. Ovi procesi nemaju štetan učinak na mehanička svojstva metala. (Vidi ranije komentare o zamornim svojstvima površina bez naprezanja.) U metal ne dolazi ulazak vodika koji bi uzrokovao krhkost ili gubitak duktilnosti.

ECM je uklanjanje elektroprovodnog materijala anodnim otapanjem u elektrolitu koji brzo teče i koji odvaja izratak od oblikovane elektrode. ECM može generirati teške konture i osigurati visokokvalitetne površine bez izobličenja. Za ECM titanovih legura, vrlo čest elektrolit je natrijev klorid koji se koristi u koncentracijama od oko 1 lb / gal.

CHM je kontrolirano otapanje materijala izratka kontaktom s jakim kemijskim reagensom. Dio koji se obrađuje temeljito se čisti i prekriva maskom otpornom na kemikalije. Područja gdje se želi postići kemijsko djelovanje se skidaju s maske, a zatim se dio uroni u kemijski reagens da se otopi izloženi materijal.

Još jedna operacija koja se može koristiti u obradi titanovih legura je LBT metoda. Pri tome se materijal uklanja fokusiranjem laserske zrake i struje plina na radni komad. Energija lasera uzrokuje lokalizirano taljenje, a struja plinova kisika potiče egzotermnu reakciju i čisti rastaljeni materijal iz rezanja. Titanove legure su izrezane vrlo brzom brzinom pomoću CO2 lasera s neprekidnim valom s asistencijom kisika.