Tanki Film taloženje

- Sep 11, 2017-


Tanki Film taloženje


Toplinska isparavanja
Toplinska isparavanja je vjerojatno najjednostavnije fizičke-pare taloženje (PVD) proces za proizvodnju tankih filmova, u kojima izvor atoma ili molekula (evaporant) primiti toplinske energije iz sustava grijanja na obliku pare faza i naknadno kondenzirati na na supstrat. Ovaj proces uključuje bilo isparavanja kada kruto tijelo prvo rastopi i onda pretvara u paru ili sublimacijom kada kruto-pare transformacije javlja se izravno. Jakog stope, visoki vakuum stanje i opće primjenjivosti na sve klase materijala su glavni razlozi za popularnost ove tehnike.

Općenito postoje dvije vrste isparavanje izvora – s električnim i grijani snop elektrona. Električno grijana isparavanje izvor oslanja se na Joule grijanje pomoću otpora ili indukcija grijača, što toplina cijelu evaporants na temperaturu isparavanja. Izvori mogu imati vrlo različite konfiguracije žice izvora, list izvori, sublimacija peći i retorta izvora. Ključno pitanje s takvih isparavanja izvora je da oni ne zagaditi, reagiraju s ili legure s evaporants ili puštanje plinova pri temperaturi isparavanja.

U tom pogledu kao i ulazne energije, snop elektrona grijanje postaje sigurno željene isparavanje tehnika. U e-zrake isparavanje elektrona su thermionically iz grijane filamenata, ubrzano negativan potencijal katode i usmjerena na evaporant naboj na tlu moguće zbog prisutnosti poprečne magnetsko polje. Čistoće i evaporant je osiguran jer samo mali iznos troška topi ili sublimira tako da učinkovito retorta je Netopljeni lubanje materijal u okruženju.

Themal Evaporation.jpg


Rasprašenje
Umjesto toplinska isparavanja koja je uzrokovana apsorpciju energije, atome možete ostaviti stabilan izvor materijala preko istrošenog i. e. površine bombardiranje s energetske čestice. Slična isparavanje emitiranu atoma u rasprašenje proces putovanja kroz smanjeni pritisak okoline i uplatu atomically na supstrat. Izvorni materijal, koji se nazivaju meta, služi kao katoda, kojoj DC ili RF napajanje povezano budući da se podloga služi kao anoda, koja može biti promjenljiva, kažnjen ili pristran.

Nakon vakuumske komore pune radni plin, najčešće argon, električnih pražnjenja (plazma) može se započeti primjenom napona između katode i anode. Pozitivno ionizirani plin atoma u plazmi su ubrzane prema meti zbog potencijala ispusti u blizini na ciljanu površinu i precrtati atoma koji prolaze kroz plazme i kondenzirati na supstrat u obliku željenog tankim filmovima.

Postoji nekoliko varijanti rasprašenje proces, odnosno DC, RF, reaktivne i rasprašenje magnetron. Ovi uvjeti su no o različitim aspektima i što u praksi koriste obično su hibridi od njih. Postoji nekoliko prednosti prskanje tehnika. Osim visoke stope i velika površina omogućava također taloženja legura i kompozita s komponente imaju vrlo različit tlak pare. Filmovi pokazuju općenito niska hrapavost, visoke gustoće, visoke bočne homogenosti i dobru Prionjivost na podlogu.

Nadalje, prskanje ciljevi gotovo svih tehničkih materijala su danas komercijalno dostupne ma metali, poluvodiči ili oksida, fluoridi, boride i GISAXS. Ovi materijali obično mogu biti proizvedeni u razne oblike, na primjer kao pravokutni i kružni disk ili toroids. Ta svojstva čine rasprašenje vrlo popularna tehnika za znanstvena istraživanja i industrijske proizvodnje.


magnetron-sputtering-technology-metallization-textile-materials-technical-illustration-closeup.png


Magnetron rasprašenje

Magnetron rasprašenje koristi magnete u zamku elektroni negativno nabijenih cilj materijal tako da su slobodno bombardirati supstrata, sprečavanje objekt za premazivanje od pregrijavanja ili oštećenja i omogućuje brže tankog filma taloženje stopa. Magnetron Sputtering sustavi konfigurirani obično kao "In-line" gdje supstrate putovanja u ciljani materijal na neke vrste transportne trake, ili kružne za manje aplikacije. Oni koriste nekoliko metoda za induciranje visoko energetsko stanje istosmjerna struja (DC), izmjenične struje (AC) i radio frekvencija (RF) magnetron izvora.

U odnosu na toplinska isparavanja koji koristi više konvencionalne grijanje temperatura, Sputtering odvija u plazmi "četvrto stanje prirode" okruženju s mnogo veće temperature i kinetička energija dozvoljava mnogo čišće i preciznije tankog filma taloženje na atomskoj razini.Koji pristup je pravi izbor za vaš specifičnim tankog filma taloženje slojeve treba može ovisiti mnogo složenih čimbenika - i više od jednog pristupa može se uzeti do slično.  Uvijek želiš dobiti pomoć nadležnim vakuum inženjering stručnjak za procjenu vašim potrebama i ponuditi vam optimalan rezultat po najpovoljnijoj cijeni.Magnetron sputtering.jpg


Pulsnim laserom taloženje
Pulsnim laserom taloženje (PLD) je drugi PVD proces, koji postaje sve privlačniji danas za uzgoj kvalitetne rekristalizacija tankim filmovima. Izvorno to je klasificiran kao nekonvencionalni varijanta isparavanje proces, jer PLD-a uključuje i isparavanja materijala osim "grijanja" je izvor visoke snage lasera. Danas PLD radije smatra kao pojedinačni iskaz tehnika zbog svoje znatne razlike u konfiguraciji i aplikacija u odnosu na isparavanje.

U PLD proces materijala su dodatcima od ispunjena meta high-power pulsnog lasera, obično s ultraljubičaste valne duljine. Ablacija proces proizvodi mlaz prolazno, vrlo svijetao plazma koja sadrži neutralne, iona, elektrona itd. Mlaz plazme širi cilj s površine i komunicira s odaje atmosferu sve do podloge, gdje se taloži u filmovima. Nekoliko prednosti čine PLD povoljne tehnika za uzgoj dielektrika i supravodiča. Ima sposobnost vrlo stehiometrijskih prijenos materijala od cilja na podloge koja omogućava rast kompleks ugljikovodičnog filmova s malim komadima rasuti. Osim toga, korištenje vanjske energije rezultira izuzetno čistim proces pozadini plinom inertni ili reaktivni.

Metala i organskih para faza epitaxy
Uz spomenuti PVD procesa, kemijske pare taloženje (CVD) je vrlo široko se koriste tehnike tankog filma rasta. Umjesto prijenosa materijala iz ETA faza evaporant ili cilj, KVB koristi plinoviti reaktanata (prekursora) na umjereni pritisak za stvaranje tankog filma.

KVB je složen proces i uključuje općenito nekoliko uzastopnih koraka. Tijekom procesa podloge je stavljen pod konstantan protok plina prekursora. Kemijske reakcije u plinskoj fazi proizvesti novi reaktivnih i nusproizvoda u zoni reakcije. Ovi početni reaktanti i njihovi proizvodi zatim transportira do površine podloge kroz kemijske ili fizičke adsorpcije. Heterogene reakcije između tih reaktanti su djelovanjem na površinu i dovesti do nukleacije i rasta filma. Hlapljivih nusproizvoda površinska reakcija ostaviti površine po desorpcija i prenose od zone reakcije.

Među raznim različitih KVB procesa, metal-organske pare faza epitaxy (MOVPE), također se zove taloženje metala i organskih kemijskih para (MOCVD), postaje danas dominantna tehnika za izradu optoelektroničkih uređaja temelji se na složeni poluvodiči.