Primjena Ni - Pt Alloy Sputtering Cilj u poluvodiča Proizvodnja

- Oct 19, 2017-

Trenutno, glavna metoda priprave nikal-platinskog silicijskog filma je da prvo formira sloj ionskog implantacije u silicijskoj regiji poluvodičkog supstrata i zatim pripremi sloj silicijevog epitaxialnog sloja, nakon čega slijedi raspršivanje na površini silicijev epitaksijalni sloj pomoću magnetronskog raspršivanja Sloj NiPt filma, i konačno kroz postupak žarenja radi stvaranja nikal platinastog silicidnog filma.

Nickel Platinum silicidni filmovi u proizvodnji poluvodiča:

1. Primjena u proizvodnji Schottky dioda: Alloy Sputtering Target Tipična primjena nikal-platinskih silicijskih filmova u poluvodičkim uređajima je Schottky diode. Razvojem Schottky diode tehnologije metalni silicijski kontakt zamijenio je tradicionalni kontakt metala i silicija, kako bi se izbjegle površinske manjkavosti i kontaminacija, smanjujući utjecaj površinskog stanja, poboljšala pozitivna svojstva uređaja, pritisku, obrnuti učinak energije, visoka temperatura, anti-statička, sposobnost protiv spaljivanja. Nikal-platina silicid je idealan Schottky materijal za kontakt s barijeru, s jedne strane legura nikla-platina kao metalni barijer, s dobrom stabilnošću pri visokim temperaturama; S druge strane, Alloy Sputtering Target kroz omjer sastava legura mijenja se kako bi se postigla prilagodba visine barijere. Postupak se priprema raspršivanjem slitine legure nikla i platine na N-tipu silicijevog poluvodičkog supstrata pomoću magnetronskog raspršivanja, a žarenje u vakuumu vrši se u rasponu od 460 do 480 ° C tijekom 30 minuta kako bi se formirao sloj barijere NiPtSi-Si. Obično je potrebno prigušiti NiV, TiW i drugu difuzijsku barijeru, blokirajući intermetalnu difuziju, poboljšati performanse protiv umora u uređaju.

2. Primjene u integriranim krugovima poluvodiča: Nikel-platinasti silicidi također su naširoko koristi u VLSI mikroelektroničkim uređajima u kontaktu izvora, odvoda, vrata i metalne elektrode. Trenutačno je Ni-5% Pt (mola frakcija) uspješno primijenjeno na tehnologiju od 65 nm, Ni-10% Pt (molni dio) primijenjeno na tehnologiju od 45 nm. S daljnjim smanjenjem širine linije poluvodičkog uređaja, moguće je dodatno poboljšati sadržaj Pt u leguri nikla-platina kako bi se pripremio NiPtSi kontaktni film. Alloy Sputtering Target Glavni razlog je povećanje Pt sadržaja u legure može poboljšati visoku temperaturu stabilnost filma i poboljšati sučelje Izgled, smanjuju invaziju od nedostataka. Debljina sloja slitine legure nikla i platine na površini odgovarajućeg silikonskog uređaja je obično samo oko 10 nm, a postupak koji se koristi za stvaranje nikal-platinske silicida je jedan ili više koraka. Temperatura je u rasponu od 400 do 600 ° C za 30 do 60 s

Posljednjih godina istraživači su pokušali smanjiti ukupni otpor nikal-platinskih silicida, IBM-ov patentirani tanki film NiPtSi u dva koraka: prvi korak taloženja visokog sadržaja Pt u taloženju legure nikla-platina, Alloy Sputtering Target drugi stupanj taloženja Pt sadržaja Niži slitina nikal-platina ni ne sadrži Pt čisti nikal film. Nastanak nikal-platinske silicijskog filma na površini niskog sadržaja Pt, pomaže u smanjenju ukupnog otpora nikal-platina silicida, tako da je u novom tehnološkom čvoru moguće upotrijebiti različit sadržaj Pt u raspršivanju legure nikla-platina cilj Pripremljen je kontaktni film nikal platine silicida s strukturom gradijenta.